Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα, την ημέρα της γιορτής της
την πολύ αγαπητή από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μαρίνα Γιώτη!
Αφού της ευχηθήκαμε «Χρόνια πολλά», της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον εαυτό της
και για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Το κάτι τι;«.
Μαρίνα μου, ασχολείσαι χρόνια με την οπτική επικοινωνία. Τι σε έκανε να στραφείς στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Ποια ήταν εκείνη η πρώτη στιγμή που το σκέφτηκες και είπες θέλω να ασχοληθώ με αυτό, παράλληλα με την διαφήμιση;
Έχω σπουδάσει οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση. Πάντα αγαπούσα τα παιδικά βιβλία και ήθελα να πλάθω ιστορίες. Για 15 χρόνια στη διαφήμιση εξασκήθηκα σε αυτό ακριβώς, να φτιάχνω μικρές ιστορίες με μια δυνατή κεντρική ιδέα, νόημα και ουσία. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, διάβασα πολλά παιδικά βιβλία και κατάλαβα ότι οι ιστορίες που είχα καταχωνιάσει σε κάποιο συρτάρι θα μπορούσαν να σταθούν εκεί έξω. Σιγά-σιγά είδα ότι η συγγραφή, η εικονογράφηση, αλλά και η παρουσίαση μου έβγαιναν εντελώς αβίαστα. Ένιωσα ότι βρήκα τον φυσικό μου χώρο και είχα την τύχη να βρω σχετικά νωρίς καλούς συνεργάτες που με στήριξαν. Αν και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου ήταν και είναι ο Κώστας.
Οι ήρωες των δύο τελευταίων βιβλίων σου, στο «Δώσε λύση στο μελίσσι» και στο «Το κάτι τι;», είναι μέλισσες. Τι σε έκανε να τις επιλέξεις ως ήρωες των βιβλίων σου;
Ήθελα να γράψω για θέματα αγωγής του πολίτη και ανθρώπινα δικαιώματα. Να μιλήσω δηλαδή στα παιδιά για τις εκλογές, τη σημασία της συμμετοχής, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη, οπότε έψαχνα να βρω το όχημα μέσω από το οποίο θα μπορέσω να μιλήσω σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών γι’ αυτά τα θέματα. Αρχικά σκέφτηκα διάφορες άλλες επιλογές, αλλά όταν άρχισα να μελετάω τις μέλισσες ανακάλυψα αυτόν τον θαυμαστό κόσμο τους. Έμεινα έκπληκτη και όσα περισσότερα μάθαινα, τόσο ήθελα να μιλήσω στα παιδιά γι’ αυτές. Είναι καταπληκτικά όσα κάνουν και πως επικοινωνούν. Μέσα από τα βιβλία της σειράς τα παιδιά (και οι γονείς) μαθαίνουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μέλισσες. Όπως ότι οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους χορεύοντας!
Το βιβλίο «Το κάτι τι;» πραγματεύεται το πώς πρέπει να χειριζόμαστε το φόβο μας για το άγνωστο καθώς και το σεβασμό και την αποδοχή που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στις διαφορετικές απόψεις. Νιώθω πως ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με την εποχή που ζούμε, καθώς στην πανδημία όλοι μας ήρθαμε και είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πώς βίωσες εσύ αυτή την περίοδο και γενικότερα πώς αντιμετωπίζεις το άγνωστο; Πόσο δεκτική είσαι στις αλλαγές στη ζωή σου;
Νομίζω ότι με τα χρόνια έχω γίνει αρκετά δεκτική, γιατί έχω στο μυαλό μου ότι τα πάντα είναι ένα μάθημα. Είμαστε ένα work in progress και εξελισσόμαστε συνεχώς μέχρι την τελευταία μας ανάσα. Δεν υπάρχει τελειότητα και προσπαθώ να μην συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους. Μαθαίνω από τα καλά και τα κακά παραδείγματα γύρω μου. Λένε ότι ένας έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει και από τα λάθη των γύρων του. Δεν λέω ότι δεν με πιάνει το παράπονο καμιά φορά γιατί μας έχουν έρθει όλα πιο δύσκολα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά σκέφτομαι και τις γενιές των παππούδων μας με δυο παγκοσμίους πολέμους και βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Οπότε σηκώνομαι και ξαναπροσπαθώ. Είμαι όμως και τυχερή, γιατί έχω ανθρώπους δίπλα μου που με αγαπούν και με στηρίζουν. Μέσα στην καραντίνα το υποστηρικτικό σύστημα όλων μας ήταν που έκανε τη διαφορά.
Τι είναι αυτό το κάτι τι που θα μπορούσε να σε τρομάξει ή να σου προκαλέσει φόβο, όπως στις μελισσούλες;
Οι μέλισσες δεν μου προκαλούν φόβο. Τσιμπάνε για να προστατευτούν και μόνο όταν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Φοβάμαι όμως για την υγεία των αγαπημένων μου. Έχω όμως μια κόρη 12 ετών και με τρομοκρατεί η ιδέα να πάθει κάτι. Νομίζω ότι όταν γίνεσαι γονιός ανησυχείς εφόρου ζωής.
Γενικά τα βιβλία σου είναι διδακτικά και περνούν μηνύματα στα παιδιά με έμμεσο τρόπο. Τι είναι αυτό το κάτι τι που ήθελες να μεταφέρεις στους μικρούς σου αναγνώστες όταν έγραφες το τελευταίο σου βιβλίο;
Ήθελα να τους μιλήσω γι’ αυτό το άγνωστο Κάτι που έρχεται καμιά φορά ξαφνικά και ταράζει ή και αλλάζει εντελώς τη ζωή μας. Πως να τον αντιμετωπίσουμε εμείς ως άτομα, αλλά και ως κοινωνία. Ο σεβασμός στις απόψεις των άλλων και η χρήση της επιστήμης, της λογικής, αλλά και της πίστης ως τρόπος να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο. Όλα αυτά με πολύ απλά λόγια και μέσω μιας ιστορίας με χιούμορ και αγωνία. Αποδείχθηκε πολύ επίκαιρο θέμα, αν και το κείμενο έχει γραφτεί πριν έναν χρόνο περίπου.
Στο «Το κάτι τι;» τα παιδιά παίρνουν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών των μελισσών αλλά και πληροφορίες για το πώς θα βοηθήσουν να διασωθούν οι μέλισσες από τον αφανισμό. Πόσο ευαισθητοποιημένη είσαι για την προστασία του περιβάλλοντος; Υπάρχει κάτι που κάνεις για το περιβάλλον και θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από αυτό και οι μικροί μας φίλοι;
Με απασχολεί πολύ το περιβάλλον από το πρώτο μου βιβλίο ακόμη πριν 6 χρόνια, τη Στιγμούλα, το οποίο μιλάει για το νερό. Πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της γενιάς μας και θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Είμαι από τους ανθρώπους που μαζεύω τα σκουπίδια (και των άλλων) στην παραλία, ανακυκλώνω συστηματικά και σέβομαι το περιβάλλον σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μου. Μαθαίνω και την κόρη μου να κάνει το ίδιο. Αν όλοι μας αλλάζαμε τις συνήθειες μας στον κύκλο επιρροής μας, το σπίτι, τη δουλειά και τη γειτονιά μας, θα ήταν μια καλή αρχή και ένα φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις πράξεις και όχι από τα λόγια μας.
Θα υπάρχει συνέχεια στις περιπέτειες των δύο μελισσών, του Μίλτου και της Μελίνας, αλλά και ολόκληρης της μελισσοκοινωνίας; Τι να περιμένουμε από εσένα στο εξής;
Τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς σε λιγότερο από ένα χρόνο πάνε ήδη εξαιρετικά και έχουν αγαπηθεί από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οπότε αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με κάποιες ακόμη περιπέτειες. Η αρχική σκέψη ήταν για πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα με θέματα Αγωγής του Πολίτη και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Φιλοδοξούμε όταν ολοκληρωθεί η σειρά να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς με επίκαιρα θέματα που αν και μας απασχολούν δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που να μιλάνε γι’ αυτά.
Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα βιβλιοπαρουσιάσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Έχουμε πει πολλά όχι από τις αρχές Μαρτίου που ακυρώσαμε με τις εκδόσεις Διόπτρα όλες τις παρουσιάσεις της περιοδείας μου σε Ελλάδα και εξωτερικό για λόγους ασφαλείας. Είμαστε από τους πρώτους που το κάναμε μετά από πολύ σκέψη και τότε όλοι μας λέγανε ότι υπερβάλαμε. Αλλά είναι θέμα ευθύνης. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με παιδιά.
Αυτό το Σαββατοκύριακο 18-19/7 θα βρεθώ για μια μοναδική φορά στην έκθεση βιβλίου Ωρωπού για να συναντήσω τους μικρούς μου φίλους. Είναι η μοναδική συνάντηση που θα κάνω όλο το καλοκαίρι. Ο χώρος είναι ανοιχτός και θα κρατήσουμε όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ!
Tο βιβλίο «Το κάτι τί;» συνοδεύεται από πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να βρουν και να κατεβάσουν γονείς και εκπαιδευτικοί στη σελίδα σου, με πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά! Βρείτε εδώ το link http://marinagioti.gr/website/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%b9/
Λίγα ακόμη λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Έχει τιμηθεί µε το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και µε τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο µε τίτλο Η Στιγμούλα και ακολούθησαν Η Στιγμούλα είναι δυνατή! και η σειρά Παραμύθια…αλλιώς: Σκουφοκοκκινίτσα (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016), Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, Ρεβιθοκοντούλης (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017) και Τι τρέχει µε τον Αϊ-Βασίλη; από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες µε τίτλο Μια καρδιά, το οποίο έχει μεταφραστεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία του στο Amazon, ενώ ακολούθησαν το Μια στιγμή, Μια αγκαλιά και Δώσε Λύση στο Μελίσσι το 2019. Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μελισσάκια στα Θρανία με τίτλο Το Κάτι τι; Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ιταλικά.
© Copyright 2018 paizografima.gr
sss
Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα μας.
Έχετε εγγραφεί με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. Παρακαλούμε προσπαθησε ξανα.
Here is a superb Weblog You may Uncover Exciting that we encourage you to visit. Alethea Mace Ilene