Φτιάχνουμε δελτιοθήκη ανάγνωσης!

Πόσα βιβλία έχει διαβάσει το παιδί μας; Πόσα θα διαβάσει αυτό το καλοκαίρι;

Τι θα λέγατε, αν του προτείνατε να φτιάξει μια δελτιοθήκη ανάγνωσης;

 

Αν και συνηθίζουμε να τηρούμε δελτιοθήκη ανάγνωσης όταν εκπονούμε μια επιστημονική εργασία, πόσο όμορφο θα ήταν να είχαμε ένα αρχείο με όσα βιβλία έχουμε διαβάσει στη ζωή μας;

 

Πόσο όμορφο είναι να ανατρέχουμε σε ένα τέτοιο αρχείο και να θυμόμαστε γρήγορα και εύκολα τα συναισθήματα, τις γνώσεις και τους λόγους που αγαπήσαμε ή απορρίψαμε το κάθε βιβλίο που πέρασε από τα χέρια μας!

 

Πολλά από τα βιβλία που διαβάζει ένα παιδί δεν ανήκουν στην προσωπική του συλλογή και δεν τα βρίσκει στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του αλλά τα δανείζεται από τη δημοτική βιβλιοθήκη, από τη βιβλιοθήκη του σχολείου του, από κάποιον φίλο ή δάσκαλο με αποτέλεσμα σύντομα να τα ξεχνάει ή να μην μπορεί να ανατρέξει σ’ αυτά ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

Προτείνετε λοιπόν στα παιδιά αφού ολοκληρώσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου να φτιάξουν ένα δελτίο για το βιβλίο που διάβασαν, στο οποίο θα σημειώσουν τα χαρακτηριστικά του. Συγκεκριμένα ποιος είναι ο συγγραφέας του, ο εκδότης του, πού και πότε εκδόθηκε, την ιστορία του με λίγα λόγια, τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε καθώς και πού μπορεί να το ξαναβρεί, για την περίπτωση που το βιβλίο δεν ανήκει στην προσωπική του συλλογή. Όταν το παιδί θα έχει μεγαλώσει, θα έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο αρχείο που όταν το ξεφυλλίζει θα ξανασυναντά τους ήρωες των βιβλίων και θα ξαναζεί τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκε μαζί τους στην παιδική του ηλικία. Φυσικά δελτιοθήκη μπορεί να κρατά όχι μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία που διαβάζει αλλά για κάθε είδους βιβλία.

 

Η δημιουργία μιας δελτιοθήκης θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη, να συγκρίνει τα βιβλία μεταξύ τους, να κατανοήσει τι είδους βιβλία προτιμά και για ποιους λόγους και φυσικά θα το βοηθήσει να εξασκηθεί και να βελτιωθεί στη γραφή και στην ανάγνωση, στην προσπάθειά του να κάνει όλο και πιο πλούσια τη δελτιοθήκη του.

 

Βρείτε ένα ενδεικτικό δελτίο που φτιάξαμε εμείς και μπορείτε ελεύθερα να εκτυπώσετε και να χρησιμοποιήσετε εδώ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ .

 

Αν ψάχνετε και ένα εξώφυλλο για τη δελτιοθήκη σας μπορείτε να εκτυπώσετε το έντυπο Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥ το οποίο μπορεί να ζωγραφίσει το παιδί όπως του αρέσει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα μας.

Έχετε εγγραφεί με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. Παρακαλούμε προσπαθησε ξανα.

Το Παιζω-γράφημα θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε για να επικοινωνήσει μαζί σας..