Σταυρούλα Παγώνα: «Να βάζουμε στόχους και να τους ξεπερνάμε… ξεπερνώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Μένουμε στην ίδια μικρή επαρχιακή πόλη, έχουμε παιδιά στην ίδια ηλικία, ασχολούμαστε με το ίδιο αντικείμενο- τα βιβλία, κι όμως τη γνώρισα μόλις πριν 2 μήνες! Γιατί, όπως της είπα στην πρώτη μας συνάντηση, κάποιες φορές ψάχνουμε το θησαυρό κάπου μακριά κι αυτός βρίσκεται δίπλα μας! Ναι, αυτό το κορίτσι είναι θησαυρός κι αν δεν την γνωρίζετε ήδη, ήρθε η ώρα να σας τη συστήσουμε!

Ονομάζεται Σταυρούλα Παγώνα, γεννήθηκε στην Κατερίνη, σπούδασε Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από μικρή μιλούσε με ρίμες και ομοιοκαταληξίες… Ως στιχουργός συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές ενώ διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην παιδική λογοτεχνία και ποίηση, έχοντας βρει τον συγγραφικό της προορισμό. Το 2017 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη συλλογή της με 25 παιδικά ποιήματα για παιδιά Δημοτικού. Η αγάπη της για τους νέους, τα ταξίδια, τους ανοιχτούς ορίζοντες και η πίστη της ότι παίζοντας μαθαίνεις πάντοτε καλύτερα την ενέπνευσαν να συνιδρύσει την ΑΜΚΕ You in Europe, όπου ως σύμβουλος νέων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κινητικότητας και δια βίου μάθησης για νέους σε όλη την Ευρώπη. Ζει στη Χαλκιδική με την οικογένειά της και πιστεύει ότι η ζωή είναι ωραία επειδή της χάρισε όλα τα παραπάνω, συν τα βιβλία του Τζιάνι Ροντάρι, τα βράδια με ξαστεριά και το παγωτό κεράσι!

 

Πριν δύο μήνες περίπου κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο «Αποστολή…ΤΕΡΑΤΕΞ», από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση της κυρίας Γιάννας Λουλούδη. Ο ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Φώτης φοβάται το σκοτάδι…, γιατί κρύβει τα πιο τρομακτικά τέρατα που μπορείτε να φανταστείτε! Όμως ο αγαπημένος του παππούς έχει τη λύση. Το μαγικό υγρό ΤΕΡΑΤΕΞ που διώχνει όλα τα τέρατα μακριά. Ένα φσσστ και τέρατα τέλος! Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό;

 

Ας ρωτήσουμε την κυρία Σταυρούλα Παγώνα που σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να τη φιλοξενούμε στο www.paizografima.gr. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Πόσο εύκολο είναι να γράφει κανείς βιβλία για παιδιά;

Η χαρά και η τιμή για τη φιλοξενία είναι δική μου!

Οι πρώτες προσπάθειες μου να γράψω, ήταν κιόλας στην Τετάρτη δημοτικού. Θυμάμαι τα μεσημέρια του καλοκαιριού στο μπαλκόνι, ενώ όλη η υπόλοιπη οικογένεια κοιμόταν, εγώ σκάρωνα ιστορίες και κυρίως στιχάκια. Αγαπούσα πολύ το διάβασμα από μικρή, και κρατούσα συστηματικά ημερολόγιο. Καθώς μεγάλωνα, και κυρίως στα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, η ανάγκη για έκφραση έγινε όλο και πιο έντονη. Και έπειτα, όταν δούλευα ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες, γράφοντας σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο άρχισα να προσεγγίζω πολύτιμα εργαλεία όπως τι είναι οικονομία λόγου, τι χρειάζεται μια δομή για να είναι σωστή κλπ. Έγραψα επίσης σενάρια μικρού μήκους, θεατρικά έργα, αλλά κάτι μέσα μου, μου έλεγε ότι προορισμός μου είναι τα παραμύθια και οι ιστορίες για παιδιά! Και όπως συμβαίνει συνήθως, οι περισσότεροι φοβόμαστε τα μεγάλα μας όνειρα, και χρειαζόμαστε κάτι να μας σπρώξει να τα τολμήσουμε…ε για μένα αυτό ήταν η γέννηση του γιου μου! Πλέον, δεν υπάρχει για μένα κάτι ωραιότερο, από το να προσπαθώ να επικοινωνήσω με τα παιδιά μέσα από μια ιστορία μου. Το να γράψεις μια ιστορία για παιδιά είναι εξίσου απαιτητικό, και απαιτεί τον ίδιο σεβασμό και την ίδια υπευθυνότητα, όσο όταν γράφεις για μεγάλους, ίσως και λίγο περισσότερο. Άλλωστε μια καλή παιδική ιστορία μπορεί εύκολα να συγκινήσει κι έναν μεγάλο.

 

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, μικρά μυστικά να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία;

Να τους διαβάζουμε, να διαβάζουμε μαζί τους, να διαβάζουμε μπροστά τους, γενικά να διαβάζουμε. Να επισκεπτόμαστε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία μαζί, ως μέρος μια ευχάριστης, οικογενειακής βόλτας. Και όσο μπορούμε, να παίζουμε με το βιβλίο. Να ζωγραφίζουμε αποσπάσματά του, να αναπαριστούμε ίσως κάποια σκηνή που μας άρεσε, να συζητάμε με το παιδί τι μας έμεινε από την κάθε ιστορία και γιατί. Έτσι θα ανακαλύψουμε πολλά για το παιδί μας, για εμάς, αλλά και θα δείξουμε στο παιδί ότι το βιβλίο δεν είναι κάτι βαρετό. Με τόσα ερεθίσματα που δέχονται σήμερα τα παιδιά, είναι σημαντικό να του δείξουμε ότι το βιβλίο δεν είναι απλά ένα πάκο σελίδες δεμένες όλες μαζί, αλλά ένας υπέροχος τρόπος να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας σε κόσμους που εμείς θα δημιουργήσουμε!

 

Με ποια κριτήρια θεωρείτε πως πρέπει να διαλέγει ένας γονιός τα βιβλία που θα διαβάσει το παιδί του;

Είναι σημαντικό όταν το παιδί κρατήσει στα χέρια του ένα βιβλίο, να νιώσει ότι εκεί μέσα τον περιμένει ένα μεγάλος θησαυρός για να ανακαλύψει. Κι αυτός θα πρέπει να είναι γνωστικός, λεκτικός, και ψυχαγωγικός ταυτόχρονα. Προσωπικά αποφεύγω τα βιβλία με έντονο διδακτισμό, ενώ λατρεύω τα βιβλία με έξυπνη πλοκή, χιούμορ και ανατροπές. Όμως, ακόμη κι αν πέσει στα χέρια μας ένα βιβλίο που δεν πετυχαίνει τίποτα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό μιλώντας με το παιδί να του επιτρέψουμε να μας εκφράσει αν του άρεσε ή όχι, και γιατί. Κάθε βιβλίο, όπως είπα και πιο πάνω, είναι ένα εργαλείο για να καταλάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς!

 

Πώς εμπνευστήκατε το πρώτο σας βιβλίο με τον τίτλο «Αποστολή…ΤΕΡΑΤΕΞ» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική;

Από μικρή φοβόμουν το σκοτάδι. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος παιδικός φόβος, που όμως άργησα να ξεπεράσω. Όταν και ο γιος μου έφτασε στην ηλικία που άρχισε να φοβάται το σκοτάδι και δεν ήθελε να κοιμηθεί μόνος του, σκέφτηκα να σκαρώσω ένα παιχνίδι για να τον βοηθήσω να το ξεπεράσει. Έτσι σκέφτηκα να του πω πως υπάρχει ένα μαγικό υγρό που διώχνει όλα τα τέρατα μακριά. Και κάπως έτσι προέκυψε το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας.

 

Ο Φώτης καταφέρνει να ξεπεράσει το φόβο του για το σκοτάδι με το σπρέι ΤΕΡΑΤΕΞ. Πόσο εύκολο είναι και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας στη ζωή μας;

Νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι να βάζουμε στόχους και να τους ξεπερνάμε… Ουσιαστικά δηλαδή, ξεπερνώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς. Μου αρέσει το ρητό που λέει πως «αν τα όνειρά σου δεν σε τρομάζουν, τότε δεν είναι αρκετά μεγάλα!»

 

Το πιο πολύτιμο υλικό που χρησιμοποίησε ο Φώτης για την παρασκευή του μαγικού υγρού του σπρέι ήταν τα δάκρυα χαράς του κοριτσιού που βρήκε το σκυλάκι του. Εσάς τι σας κάνει να δακρύζετε από χαρά;

Οι όμορφες στιγμές με δικούς μου ανθρώπους. Να βλέπω παιδάκια να ξεκαρδίζονται στα γέλια με μια ασήμαντη αφορμή! Ή όταν βλέπω γύρω μου καταστάσεις όπου οι άνθρωποι βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό…

 

Έχω την αίσθηση πως ο Φώτης δεν θα κατάφερνε μόνος του να διώξει το φόβο του αν δεν είχε την πολύτιμη βοήθεια του παππού Αντώνη. Υπάρχει για εσάς κάποιος άνθρωπος που να τον θεωρείτε στήριγμα και σύμβουλο για τα δύσκολα; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή σας;

Ναι, οι γονείς μου ήταν ξεκάθαρα μια πολύ σημαντική επιρροή στη ζωή μου και τους ευγνωμονώ απέραντα για αυτό! Ιδιαίτερα η μητέρα μου, που ήταν από τη φύση της πιο υπομονετική και ομιλητική. Την ένιωθα πάντα πολύ κοντά μου και συζητούσαμε με τις ώρες, είχε το χάρισμα να ακούει και να με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να της πω τα πάντα! Είναι τόσο σημαντική και πολύτιμη η εμπιστοσύνη στους δικούς μας ανθρώπους όταν είμαστε μικροί, που πιστεύω ότι τα παιδιά που τη βιώνουν ανθίζουν πραγματικά και κάνουν θαύματα!

 

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μια όμορφη παιδική ανάμνηση;

Επειδή μεγάλωσα στην επαρχία σε μια αγροτική οικογένεια, θυμάμαι έντονα δύο πράγματα: να κυλιέμαι στα χώματα και να σκαρφαλώνω στα φρεσκο-οργωμένα χωράφια. Νομίζω ήταν η έννοια της ελευθερίας που μπορεί να ζήσει ένα παιδί σε όλο της το μεγαλείο. Και τα απογεύματα, να χαζεύω τον ήλιο να δύει πίσω από τον Όλυμπο, χωρίς να παίρνω ούτε λεπτό τα μάτια μου από πάνω του.

 

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει Το “Νησί της Φαντασίας” από την Panik Records. Πρόκειται για ένα Cd με 12 παιδικά τραγούδια, σε μουσική του Παντελή Κυραμαργιού και στίχους δικούς μου. Στο Cd έχουμε τη χαρά να συμμετέχουν αγαπημένοι μας καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μάρκος Κουμάρης (Locomondo), η Ναταλία Λαμπαδάκη, ο Χρήστος Μάστορας, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Απόστολος Μπαρμπαγιάννης, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Αγγελική Τουμπανάκη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Επίσης αναμένουμε να κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο μου από την Ελληνοεκδοτική, «Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο βιβλίο». Παράλληλα, γράφω τη θεατρική διασκευή του και ετοιμάζω μια ακόμη συλλογή με παιδικά ποιήματα.

 

Ευχαριστούμε αγαπημένη μας Σταυρούλα για όσα μοιράστηκες μαζί μας, για τη βοήθειά σου να ξεπεράσουν τα παιδάκια μας τους φόβους τους και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο cd «Το νησί της Φαντασίας» και στο βιβλίο «Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο» τα οποία ανυπομονούμε να ακούσουμε και να διαβάσουμε!

Γράφει η Αγγελική Ευθυμίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα μας.