Οργανώστε την παιδική βιβλιοθήκη

Οργανώστε την παιδική βιβλιοθήκη και δημιουργήστε μια ζεστή γωνιά διαβάσματος


Ο Οκτώβρης πλησιάζει και πέρα από τις παιδικές ντουλάπες είναι καιρός να οργανώσουμε και τις παιδικές βιβλιοθήκες!
Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι σε ποιό σημείο του δωματίου θα τοποθετήσουμε την παιδική βιβλιοθήκη. Θα ακουμπάει στο πάτωμα ή θα τη στερεώσουμε ψηλά στον τοίχο;

Φυσικά θα πρέπει να διαλέξουμε το πιο φωτεινό σημείο του δωματίου, κοντά στο παράθυρο, ώστε το διάβασμα να είναι ξεκούραστο.

Για τα παιδάκια ηλικίας έως 5 ετών περίπου είναι προτιμότερο να τοποθετήσουμε τα βιβλία σε χαμηλό ύψος ώστε να είναι στο οπτικό τους πεδίο και εύκολα προσβάσιμα, να μπορούν να τα φτάσουν και να τα πάρουν για να τα επεξεργαστούν από το ράφι της βιβλιοθήκης χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώσουν σε καρέκλες ή γραφεία με κίνδυνο να πέσουν. Είναι καλύτερο να προτιμήσουμε μια βιβλιοθήκη που μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα ή να στερεώσουμε μικρά ραφάκια στον τοίχο. Τα βιβλία για τα παιδιά αυτής της ηλικίας προτιμούμε να τα τοποθετούμε έτσι ώστε να φαίνεται το μπροστινό εξώφυλλο και όχι μόνο η ράχη τους γιατί έτσι τραβούν περισσότερο την προσοχή των παιδιών.

 

 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά η βιβλιοθήκη τους μπορεί να είναι στερεωμένη ψηλά στον τοίχο και τα βιβλία τους τοποθετημένα έτσι ώστε να φαίνεται μόνο η ράχη τους.

Τα βιβλία στη βιβλιοθήκη συνήθως επιλέγουμε να τα τοποθετούμε ανά θέμα. Παραδείγματος χάριν από την μια πλευρά τα βιβλία γνώσεων, από την άλλη τα παραμύθια. Ή στο ένα ράφι τα μυθιστορήματα, στο άλλο τα κόμικς, στο επόμενο τα σχολικά. Μπορεί ακόμη να τα ταξινομήσουμε ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος ή βάζοντας σε αλφαβητική σειρά τα ονόματα των συγγραφέων τους. Φυσικά τοποθετούμε πάντα μαζί τις σειρές βιβλίων.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε βιβλιοθήκες σε διάφορα χρώματα και σχέδια που θα τραβούν την προσοχή των παιδιών, όπως επίσης και πολύ όμορφους και ιδιαίτερους βιβλιοστάτες που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας.

 

Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα όπου θα κάθονται τα παιδιά για να διαβάζουν ή μια μεγάλη πολυθρόνα για να κάθεστε εσείς να τους διαβάζετε λίγο πριν το βραδινό τους ύπνο. Είναι σημαντικό, αν μπορείτε να αφιερώνετε στα παιδιά σας λίγο χρόνο πριν τον ύπνο για να τους διαβάσετε ένα βιβλίο. Τα παιδιά ηρεμούν ακούγοντας τη φωνή σας, όπως όταν βρίσκονταν στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο πατέρας δεν μπορεί να συμμετέχει σ´ αυτή τη διαδικασία. Οποίος κι αν διαβάσει ένα βιβλίο στο παιδί είναι κέρδος, όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τον ενήλικα. Ο ενήλικας εισπράττει την αγάπη του παιδιού, ηρεμεί κι αυτός με τη σειρά του, ξεκουράζεται, εστιάζει στο παιδί και ξεχνά τα άγχη, τα προβλήματα και τη δουλειά.

 

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν τον ύπνο, πέρα από το ότι χαλαρώνει το παιδί, το βοηθά να αναπτύξει τη φαντασία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, να βρει λύσεις σε ερωτήματά του για τον κόσμο και τις σχέσεις των ανθρώπων. Παιδί και ενήλικας δημιουργούν μια συνήθεια που τους φέρνει κοντά και δημιουργούν ένα δέσιμο που κρατάει μια ζωή!

Φώτο από Pinterest

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα μας.

Έχετε εγγραφεί με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. Παρακαλούμε προσπαθησε ξανα.

Το Παιζω-γράφημα θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε για να επικοινωνήσει μαζί σας..