Αφιέρωμα στις αράχνες!

Εσείς φοβάστε τις αράχνες;; Μπορεί οι αράχνες να μην είναι για τους περισσότερους από εμάς, μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα συμπαθείς, με αφορμή όμως το παραμύθι της γιαγιάς «Μια μικρή αράχνη» που θα βρείτε εδώ https://www.paizografima.gr/886-2/ περάσαμε με τα παιδιά ένα πολύ δημιουργικό απόγευμα.

Αφού διαβάσαμε την ιστορία, γράψαμε ένα ποιημάτακι βασισμένο σ’ αυτήν και προσπαθήσαμε να το τραγουδήσουμε στο ρυθμό ενός αγαπημένου μας τραγουδιού.

«Ήταν μια αράχνη η Αριάδνη

που ήταν έξυπνη και ικανή.

Ύφαινε τον ιστό της,

έφτιαχνε το σπιτικό της

καλύτερα απ’ όλους στο αραχνοχωριό.

Κι αν από τα οχτώ της ποδαρακιά,

έχασε τα μπροστινά τα δυο,

δεν ήταν πρόβλημα αυτό,

γιατί την αγαπούσαν, τη βοηθούσαν,

οι φίλες της με κάθε τρόπο».

 

                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

Δοκιμάστε κι εσείς, αν θέλετε, να γράψετε το δικό σας ποιηματάκι, με αφορμή την ιστορία μας.

 

 

Έπειτα εκτυπώσαμε τη λέξη ΑΡΑΧΝΗ ως ακροστιχίδα

και σκεφτήκαμε μια λέξη για κάθε γράμμα που περιέχει η λέξη αράχνη.

Αν τα παιδάκια σας είναι μεγαλύτερα από τα δικά μου μπορείτε να τους ζητήσετε να γράψουν ένα ποιηματάκι, οι στίχοι του οποίου θα αρχίζουν με τα γράμματα της λέξης «αράχνη».

 

Στη συνέχεια διαβάσαμε τον μύθο της αράχνης που βρήκαμε εδώ

https://mythoplasieskiafigiseis.wordpress.com/2014/08/25/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82/

και μάθαμε πως η αλαζονεία είναι σοβαρό ελάττωμα.

 

Μάθαμε πώς να σχεδιάζουμε το αρχικό γράμμα της λέξης αράχνη, το Α, με μια άσκηση λεπτής κινητικότητας. Σε μία σελίδα με εκτυπωμένο το κεφαλαίο γράμμα Α, σε μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς, τα παιδιά κόλλησαν διάφορα χρωματιστά χαρτάκια που είχαμε κόψει λίγο νωρίτερα και ζωγράφισαν το καθένα τη δική του αράχνη.

Οι χειροτεχνίες συνεχίστηκαν! Φτιάξαμε τη δική μας αράχνη! Στο σπίτι μας έχουμε πολλά μπαλάκια που πηδάνε. Με ένα τέτοιο μπαλάκι λοιπόν φτιάξαμε την αράχνη μας. Τυλίξαμε το μπαλάκι με μαύρο ύφασμα και προσθέσαμε ματάκια, στοματάκι και ποδαράκια από συρματάκια πίπας. Τα κολλήσαμε όλα με σιλικόνη κι έτσι φτιάξαμε μια αράχνη που χοροπηδάει.

Αράχνη όμως χωρίς ιστό γίνεται; Δεν γίνεται! Φτιάξαμε λοιπόν και ιστό και δημιουργήσαμε το δικό μας αραχνοπαιχνίδι!

Με ένα κομμάτι χαρτόνι και μαύρη κολλητική ταινία, φτιάξαμε τον ιστό της αράχνης που χρησιμοποιούμε ως στόχο στο παιχνίδι μας!

 

 

 

 

Το παιδί πετάει την αραχνούλα πάνω στον ιστό και μαζεύει τους βαθμούς που αντιστοιχούν στο τετράγωνο που θα βρεθεί η αραχνούλα. Μετά από πέντε προσπάθειες το παιδί που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς είναι ο νικητής!

 

Όμως η αράχνη της ιστορίας μας είχε πολλές και καλές φίλες! Εμείς μόνη θα την αφήναμε; Έτσι φτιάξαμε και δυο φίλες της από χαρτόνι! Κόψαμε συρματάκια πίπας για ποδαράκια και με δύο ζάρια δημιουργήσαμε ακόμη ένα παιχνίδι, ιδανικό για πολύ μικρά παιδάκια που τώρα μαθαίνουν να μετράνε. Το κάθε παιδάκι έχει τη δική του αράχνη, ρίχνει τα ζάρια και ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρουν τα ζάρια προσπαθεί να βάλει τον σωστό αριθμό από ποδαράκια στην αράχνη του.

Γράφει η Αγγελική Ευθυμίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα μας.